U-Fab

Wat is het?

Utrecht heeft zijn eigen fabrication laboratory (fablab). Dit is een kleinschalige werkplaats bedoelt voor studenten en onderzoekers om hun eigen projecten te ontwerpen en te construeren. Het U-fab geeft veel vrijheid en is een ideale locatie om experimentele en ontwerp vaardigheden op te doen. Het enige wat er van je verwacht wordt is dat je je project ideeën en ervaringen deelt met andere enthousiastelingen.

Beschikbare Apparaten

De apparaten waar je gebruik van kan maken zijn: GCC laser cutter, FORM2 SLA 3D-printer, Ultimaker2 + 3D-printer, HIGH-Z CNC, CAMEO vinyl cutter, Leica microscope en een Electronics bench. De meeste van deze apparaten staan op de tweede verdieping van het Ornstein Laboratorium in de gang van de Nanophotonics groep. De Ultimaker2 + 3D-printer staat in het Buys Ballotgebouw in kamer 3.80 en daarvoor moet je contact opnemen met Susanne Tak (s.w.tak@uu.nl).

Voorbereiding

Voordat je gebruik kan maken van het U-fab heb je eerst een ontwerp nodig. Deze ontwerpstap kun je thuis of ergens op de universiteit uitvoeren. De 2D ontwerpen moeten in een graphisch vector programma gemaakt worden zoals Adobe Illustrator, of voor de Linux gebruikers Inkscape. Voor 3D ontwerpen wordt OpenSCAD aangeraden maar in principe is elk CAD programma prima.

Project Ideeën

Een van de projecten die je kan maken is een modulaire microscoop die deels is ontworpen door een student voor zijn bachelor onderzoek. Het doel was een microscoop die je binnen 3 uur kan bouwen met minimale kosten. En als Dr. van Oosten je nog niet geleerd heeft hoe je je eigen spectroscoop bouwt van ducttape, keukenrol en een oude cd dan kun je ook je eigen grating printen. Als je geïteresseerd bent in de biofysica kun je ook je eigen electrophresis systeem bouwen. Als je verder om inspiratie verlegen zit dan raden wij Thingiverse.com aan om te beginnen.

Microscope

Modular Microscope

grating

Grating

electro

Electrophresis systeem

Afspraak maken

Als je graag gebruik wilt maken van het U-fab dan kun je een afspraak maken door contact op te nemen met Dr. Ir. Sanli Faez (s.faez@uu.nl). Nieuwe gebruikers zullen worden begeleid door de ervaren gebruikers. Er kan met elk apparaat gewerkt worden na een korte introductie van een half uur, de enige uitzondering is de CNC.

Praktische Informatie

Alle gebruikers delen de verantwoordelijkheid voor het veilig gebruik van de apparatuur en dat deze volgens protocol worden onderhouden. Voor technische problemen kun je altijd terecht bij het techische personeel van de Nanophotonics groep: Dante Killian, Cees de Kok en Paul Jurius. Als je als student of mederwerker per ongeluk een apparaat kapot weet te maken is dat geen probleem, mits er normaal mee werd omgegaan. Het gene wat in zo'n situatie van je verwacht wordt is dat je het incident aangeeft en dat je je ervaring deelt zodat hetgene in de toekomst voorkomen kan worden.